25 éves a EuroMACC

2021.04.10

2021. április 10-én 25 éves lett a EuroMACC Kft!

Cégünk is azon – egyre fogyó – vállalkozások közé tartozik, akik a ’90-es években alakultak és a mai napig rentábilisan végzik működésüket.
A kezdeti gyors, majd később egyenletes növekedés stabil, folyamatos működést és piaci jelenlétet eredményezett. Megmérettük magunkat számos országban, pl.: Lengyelországban, Ausztriában, Bulgáriában, Hollandiában. Piaci szereplőből piacvezetők lettünk a nagytömegű számlázás területén. Az elmúlt évtizedben új piaci területekre léptünk be, mint pl.: a hulladékgazdálkodás, mobil applikáció fejlesztés.
Ügyfeleinkkel régóta és hosszútávon dolgozunk együtt. Elégedettségüket alátámasztja a velük készített felmérés is.
Átvészeltük a 2008-as globális gazdasági válságot, megbirkóztunk a 2020-ban ránk törő pandémiával. A 2021-et pedig remek kilátásokkal indítottuk, amely megfogalmazott stratégiánk átgondoltságát és realitását igazolja.

Álljon itt néhány gondolat Kollégáinktól:

HAUSER GÁBOR –ügyvezető, tulajdonos
Gábor, hogy kezdődött a EuroMACC története?
A Jásztelnél dolgoztam informatikai vezetőként, amikor az amerikai MACC befektetőként és rendszer szállítóként 1996 április 10-én létrehozta a EuroMACC Kft-t a saját számlázási szoftverének bevezetésére. 1997 jan 1-től én váltottam az amerikai ügyvezetőt a cég élén – alkalmazott ügyvezetőként.
A mobil-szolgáltatókon kívüli telco piacot 2001-2002 körülre bekebeleztük, amelyet nagyban gyorsított a Y2K probléma, mivel előidézte az elavult informatikai rendszerek leváltását.
2008-ban lettem tulajdonos, amikor az amerikai tulajdonos képviselője vissza akart vonulni. Nyugdíjba ment és az anyacégnél csökkent az érdeklődés Európa iránt. A kivásárlás 2014-re zárult le.
Létrehoztuk a lengyel irodánkat, és más környező országokat is megcéloztunk. Ám ekkor felgyorsult a távközlési piac konszolidációja és beütött a 2008-as válság. A tervezett expanzió mindenhol leállt. Ügyfélszám és előfizetői kiszolgálás tekintetében folyamatosan növekedtünk, egymás után indultak itthon a több százezres előfizetőszámú implementációk. Idővel sikerült elmozdulnunk a mobil szolgáltatások, rendszerek irányába is.

Mely eredményeket érzel a legnagyobb sikereknek?
Legnagyobb sikereink szerintem a Holland UPC, a lengyel iroda megalapítása, az Invitel, az osztrák Ventocom projekt, az MVM NET, az NHKV és a Mobil Adat Kft. voltak.

Mit gondolsz a cég jövőjéről?
Volt már rengeteg dráma, financiális és HR probléma, de mindig mentünk tovább. A következő 10 évben tovább fejlődünk és újabb szegmenseket is meghódítunk. Bővülést prognosztizálunk az IT- és alkalmazásüzemeltetésben is.

BRASNYÓ PÉTER – tulajdonos
Péter, hogy találtatok egymásra a EuroMACC-el?
2003-ban jöttem haza Dél-Afrikából, miután lejárt a szerződésem a Sony Ericsson-nal. Egy ismerős ajánlott be a EuroMACC-hez. Eleinte folyamat felmérés és hatékonyság növelés volt a feladatom, majd az akkori kereskedelmi igazgató utódja lettem. Gáborral megállapodtunk, hogy üzletvezetési és üzletszerzési szempontból szerencsésebb lenne, ha én is tulajdonos lennék a cégben.

Kérlek oszd meg velünk sikereidet.
Akkoriban nagy szerződésállományunk volt, nagy összegű rendszerbevezetések váltották egymást az alternatív távközlési cégeknél. A távközlési piac konszolidációja miatt azonban igazán nagy, új szerződést sokáig nem sikerült kötni. Az első komolyabb üzleti sikerem az osztrák Ventocom volt, majd az NHKV és a Mobil Adat – ez utóbbi kicsinek indult, de sikeres vállalkozás lett, itt tudtunk új szolgáltatásokat, technológiákat bevezetni, amiket máshol is kamatoztatni tudtunk.

Mit gondolsz a mai lehetőségekről?
Stratégiai célunk, hogy modernizáljuk a céget és képessé tegyük újabb, nagy szerződések kötésére. Ehhez új kapcsolatok, új technológiák szükségesek. A home office mint munkakultúra bizonyított a Covid-19 járvány alatt, ezt valamilyen módon be kell majd építeni a rutinszerű működésbe is. Ennek megvalósítását már 2020-ban el is kezdtük, és az eddigi ereményeink igazolják a kezdeti elképzeléseinket.

EGYIK LEGELSŐ (SZERÉNY) munkatársunk
Mikor, hogyan és miért csatlakoztál a céghez?
1997 szeptemberében, egy ismerősöm ajánlásával jöttem a céghez számlázási szakemberként a Jásztel területre. Akkoriban a két fő ügyfél a Monortel és Jásztel volt, ez utóbbi számlázásához keresett AS/400 ismerettel rendelkező kollégát a EuroMACC. Programozó voltam, de valami mást kerestem, ez a pozíció jelentős szakmai előrelépés volt. Érdekelt az IBM AS/400 technológia és itt már nem programozni, hanem üzemeltetni kellett a rendszereket.


Visszatekintve, hogy látod a cég múltját?
Az ezredfordulóra az Y2K probléma miatt kedvező helyzetbe került a EuroMACC, a legtöbb távközlési vállalat nem tudta a 2000-es átállást kezelni. Ez lehetőséget biztosított nekünk, hogy ezen cégeknél egymás után vezettük be ezeknél a cégeknél a rendszerünket. A bővülő ügyfélállomány miatt új kollégákat kellett felvennünk. Cashflow okoból és Ügyfelink növekvő igényei miatt létrehoztuk a Billing Bureau divíziónkat, hogy outsource számlázási szolgáltatást nyújthassunk ügyfeleinknek. Ennek az üzletágnak lettem a vezetője.
Erősségünk, hogy jó a kollektíva, a csapatmunka, a területek közötti szakmai együttműködés.

Melyek voltak legnagyobb sikereid?
A legnagyobb sikerek számomra a nagy adatmigrációs projektek voltak, és a nagy bevezetési projektek határidőre történő szállítása. Siker volt az NHKV bevezetés is, mivel egy új iparágban, országos ügyfélkörrel valósítottunk meg egy rendszert. Jó dolog az újoncok betanítása, a munkamoráljuk kialakítása is.

és a jövő?
Új területek felé kell nyitottunk a telefónia szegmens szűkülése miatt. A jövőben fokozottan, tovább kell erősíteni a megindult K+F tevékenységeket, amilyen pl. a Medsys és Spritz projektek is voltak, új technológiák bevezetésére lesz szükség.


FANNI (új kolléga)
Fanni, mikor és hogyan kerültél be a EuroMACC csapatába?
Programozói képzésem során az iskola partnercége volt a EuroMACC, az iskolapadból közvetítették ki a CV-met. Az interjún azonnal sikerült megtalálnunk a közös hangot. Emlékszem, az iroda még nem volt felújítva, nagyon „oldschool” érzést keltett, de a kollégák elmondták, hogy folyamatban van ateljes felújítás, fiatal kollégákat vesznek fel, nagy átalakulás várható. Ez így is lett, most már egy fiatalos, menő cég lettünk, nagyon kellemes az irodakörnyezet.

Voltak már sikereid?
Nagyon sokat tanultam itt, szuper ez a cég és a karrierem elkezdéséhez nem is kívánhatnék jobbat. Mindig támogattak, mindig volt kihez fordulnom. Itt kezdtem, tehát sikerekről nem tudok még beszámolni, de amikor a Spritz projektben az APP-om kikerült az appstore-ba, az jó érzés volt. Itt tanultam meg egy új programozási nyelvet, minden sikerélmény nekem.

Budapest, 2021. 04. 10.
Kósa György & Szabó László